ŠVP KOŘENOV 2024

PÁTEK 14. 6. 2024

Ráno, ráno, raníčko,

venku svítí sluníčko.

Těšíme se na maminky,

na babičky, na tatínky.

Po snídani dobalíme,

celý pobyt zhodnotíme.

Rozdáme si diplomy

za pořádek v pokoji,

za statečné nocování bez táty a bez maminky

a vše máme zařízené asi do půl hodinky.

Máme štěstí, venku svítí,

na hřiště tak smíme jíti.

Hrajeme hru na štěstí,

a pak oběd, kvíz a fííííííííí.

Týden utek jako voda, 

děti křičí: "To je škoda!"

V Kořenově bylo blaze,

někdy příště třeba zase.

.

ČTVRTEK 13. 6. 2024

2:15 - Začíná pršet. Ach jo. Ještě to mohlo dva dny vydržet.

3:15 - Prší.

6:00 Zvoní nám budíček a venku stále prší.

7:00 - Pořád ještě prší. Škoda, dnes rozcvička rozhodně nebude. Děti necháváme v postýlkách. Větší polovina :-) stejně ještě spí.

7:30 - Budíme děti. Koupelna očekává nával.

8:00 - Snídáme. "Prosím, housku s marmeládou. Prosím, housku se šunkou. Dá si někdo rajčátko nebo papriku? Výborně, chválím, to nám děláte radost, děti. Já bych chtěl křupinky - a dáš si je s mlékem nebo s jogurtem?"

9:01 - Snídaňové tácy se lesknou jako zrcadla.

9:15 - Lehce nás šimrají sluneční paprsky.

9:17 - Třeťáci testují své znalosti ve hře AZ kvíz. S lehkostí ho dali. V tu samou dobu se na pokojích č. 1 a 4 prvňáčci "drtí" nová písmenka. Druháčci se seznamují s novými vědomostními hrami.

10:20 - Střídáme se u kvízu. Tentokrát soupeří ve svých znalostech o přírodě 1. A s 1. B. Souboj je vědomostně vyrovnaný, a však "Áčko" lehce pokulhává ve strategii.

10:50 - Třetí třída venku něco řeší. Rozličné indície je zavedly až k místní sjezdovce. Sníh už na ní bohužel děti nenašly.

10:55 - Druháci hrají AZ kvíz. Prvňáci kousají jablko. "Paní učitelko, já nemůžu to jablíčko ukousat. Ale vždyť máš zoubky. Maminka mi ho vždycky krájí."

11:10 - Na hřišti před chatou se schyluje k historicky prvnímu utkání tříd 1. A a 1. B ve vybíjené. Holky proti klukům. Tým děvčat byl posílen. Kým? Naleznete ve fotogalerii. Jen ty dresy jim nějak nepásnou. :-) Ale daly to, holky. Pánové byli po dlouhém boji poraženi.

11:17 - Druháčci si užívají pohodu na průlezkách v okolí chaty a fandí prvňáčkům.

12:00 - Historicky poprvé na této škole v přírodě si jako první jdou pro oběd učitelé. Kuřecí vývar s krupicovými knedlíčky a mňamózní dukátové buchtičky nám chutnaly. A ne jenom nám.

12:50 - Někteří stále obědvají, ještě je co přidávat.

13:05 - Přejeme všem Toníkům. Zpíváme si pro radost.

13:37 - Jede, jede, poštovský panáček, pohledů přivezl možná i metráček.

13:42 - Už nám zase prší. 

13:42:56 - Otevíráme tiskařskou kreativní dílničku.

13:43 - Leje jako z konve.

13:59 - Už by mohlo přestat.

14:36 - Svítí sluníčko! Hurá!!! 

14:39 - Dětem se tiskařina daří. Všichni se velice snaží. 

17:22:45 - Dílo dokončeno. Nastupuje úklidová četa. 

18:17 - Konečně usedáme k večeři - máme rajskou s masovými kuličkami. MŇAM, MŇAM, MŇAM.

19:09 - A je to tu - provádíme praktickou instruktáž o balení kufrů. V průběhu této akce vyplula na povrch zajímavá fakta. Některé děti mají své maminky tolik rády, že jim nechtějí přidělávat až tak moc práce - část věcí v jejich kufrech vypadá netknutě. :-) Maminky, snad pro to budete mít pochopení. :-)

19:43 - Začíná večerní hygiena. 

20:31 - Čteme pohádku na dobrou noc.

??:?? - Všechny děti spí.

0:17 - Máme napsané diplomy, přichystané odměny a dokončujeme dnešní, pardon, včerejší časový záznam.

Tak končí naše dnešní zprávy a my víme, že se záhy u Beránka potkáme a děti vám zpět předáme.

Dobrou noc.

.

STŘEDA 12. 6. 2024

A jsme v půlce! Překvapení! Sedm ráno - chata spí.

Po snídani nám trochu sprchlo, a proto jsme vytáhli naše zásoby s učením. Prvňáčci procvičili čtení a počítání, druháčci potrénovali sčítání a odčítání do stovky, násobilku a zopakovali si dny v týdnu a části dne. Na třeťáčky čekal pracovní list zaměřený na ryby, tvořili myšlenkové mapy a zopakovali si společné znaky obratlovců. 

Zkrátka - včera byla příroda, dneska máme školu.

Počasí se umoudřilo, sluníčko vše osušilo a po svačince jsme mohli vyběhnout ven.

Děti si nabatikovaly šátky, postavily v lese domečky pro kořenovské skřítky, zúčastnily se postřehového závodu a užily si hřiště s pískovištěm a prolézačkami.

Před večeří v trávě, ještě zvládly hravě najít karty s rébusy, co trošičku je "podusí". Když však k sobě hlavy daly, jejich význam vybádaly, přesto, že v to na začátku ani trošku nedoufaly.

K večeři nás převelice těší maso na paprice. K tomu ještě knedlík, jásá každý jedlík.

Po večeři jako slavík zpívá Páťa, Péťa, Marek, Toník, Barča, Ella, Belinka, taky malá Nelinka, Míra, Ráďa, Alíci, mají úsměv na líci, Kuba, Krýša, Lukášci, naši malí rarášci, Vája, Mája, Dája a taky tři Elišky, co ženou tóny do výšky, Majda, Kira, Míša, Viky, Sofča, Evča, Zuzka, Kiki, Honzík s Domčou, Domča s Luckou, Vanďa s Vanďou, Vojtík s Vojtou, Vilda, Tonda, Erička, jim jde každá písnička, Stella, Natka, Ládík, Amča, Jáchym, Táďa, Dan i Romča a taky naše Anežka, ta žádnou píseň nezmešká. Anetka a Tommy - všichni zpívaj Stromy.

Na stejné zemi co my, bydlí tu s námi stromy...

A protože se třeťáci zhostili úkolu zjistit, jaké stromy v Kořenově rostou, mohli jsme si o nich všichni ještě chvilku povídat a něco nového se dozvědět. 

Měli jsme listí plné hlavy, a přesto, že jsme se před spaním řádně umyli, bude se nám o stromech dnes určitě i zdát. 

.

ÚTERÝ 11. 6. 2024

Dnes jsme se probudili do chladného, ale slunného rána. Protáhli jsme se při ranní rozcvičce, naplnili bříška vydatnou snídaní, naklepali svaly a vyrazili směr Příchovice. 

Po zhruba 50 m se začalo ozývat: "Bolí mě nožičky... Kdy už tam budeme? Jak je to ještě daleko? A kam vlastně jdeme?

Zdolali jsme "pouhých" 324 m převýšení a ocitli se před nádhernou kamennou novogotickou rozhlednou, jež nazývá se Štěpánka. Myslíme, že na většinu z vás čeká v kufru nějaký ten suvenýrek. 

Načerpali jsme nové síly a vydali se k dalšímu cíli. Vždyť nedaleko příchovických bran, čeká na nás Cimrman!

U Čápa nám bylo fajn, trampolíny, sváča, čaj. Co se to tu vlastně stalo? Volali jsme haló, haló, všude plno dětí, shon, jé, podzemní telefon. Z jedné strany zavolej a na druhé poslouchej. Haló, pane Cimrmane, jakpak je to udělané, že strom má své kořeny, tak vysoko nad zemí?

Nepanikař, žádné zmatky... a je tady cesta zpátky.

Nabrali jsme správný směr, míjeli domy, domky, chajdy, chatky, kostely a kolem půl šesté se před námi objevila ta pravá, vytoužená chaloupka. (Ne, nezabloudili jsme, jen některé děti si přály zahlédnout tu naši chalupu o něco dříve. Každá dřevěná chalupa s bílými okny byla tudíž v jejich očích už ta správná.)

Sláva nazdar výletu, nezmokli jsme, už jsme tu. Třikrát hurá. Nebo radši čtyřikrát.

Shodili jsme batůžky, umyli si ruce a usedli ke špagetovým horám zasněženým strouhaným sýrem. Některá dítka zdolala i celá pohoří. :-)

Chutnalo nám.

Před spaním jsme si ještě společně zazpívali pár písniček - takže tři. Dyja, dyja, dá.

Dobrou noc, Járo Cimrmane!

P. S. V jedné kleči lístek s větným vzorcem klečí. (nápověda: fotogalerie obrázek č. 31) Máte-li chuť hrát si s námi, pište esemeskou zprávy. Každé vtipné souvětí, které k nám doletí, společně pak zhodnotíme, diplom pro vás připravíme. :-)

.

PONDĚLÍ 10. 6. 2024

Rok se s rokem sešel a my se opět hlásíme z horské chaty v Kořenově. 

Letos v rekordním obsazení. 54 dětí a 6 dospěláků. Chalupa doslova praská ve švech. :-)

Pobyt nám začal posilovacím cvičením - vynes kufr do podkroví a přežij. Následoval souboj s peřinami a povlečením - povlíkni a nezamotej se. 

Vysíleni počátečními "sportovními" aktivitami jsme usedli k borůvkovým "blbounům". :-)

První neklidný polední klid je za námi. Očekáváme zlepšující se tendenci. (Zítra to určitě zvládneme na sto procent, nemáme polední klid, protože nás čeká celodenní výlet.)

Zjistili jsme, co je v okolí nového, vyřádili jsme se na hřišti a aby bylo naše řádění bezpečné, sestavili jsme společnými silami pravidla pro náš pobyt. 

Večeře byla dnes taky vydařená, kuřecí plátek s rýží nám chutnal. 

Den se chýlí ke svému konci, tak už jen napsat pohledy, umýt, vyčistit zuby, přečíst pohádku a spát. 

Pro dnešek TEDDY dobrou noc.