Noc s Andersenem 2024

Andersenova pohádka Sněhová královna byla poprvé publikována před 180 lety, 100. výročí by příští rok oslavil Eduard Petiška - autor, který napsal texty pro pohádky s Krtečkem a 75 let letos slaví nakladatelství Albatros (původně Státní nakladatelství dětské knihy). 

To už je několik důvodů k oslavě čtenářství. Na letošní Noc s Andersenem se přihlásilo kolem 50 dětí a byl pro ně, stejně jako v předchozích letech, připraven nabitý program.

V první části večera tvořily mladší děti audioknihu, poté plnily různé úkoly na stanovištích, které se vztahovaly k pohádkovému příběhu Narozeniny v kredenci, a dokonce dokázaly oživit a rozmluvit své vlastní ilustrace. Starší žáci se chopili pohádky O červené Karkulce, kterou autorsky upravili, nacvičili a zahráli ostatním skupinám. 

Po večeři se mladší i starší  děti propojily a venku se během tipovačky dozvídaly zajímavosti o nakladatelství Albatros. Ve třídě pak zhlédly pohádku Jak krtek ke kalhotkám přišel. Musely se však dívat pozorně, protože na pohádku navazoval pracovní list, kde děti využily svou pozornost a paměť.

Druháci odešli spát domů, ale ti starší se ve třídách zachumlali do svých spacáků a usínali při společném čtení. A že jsou někteří opravdová ranní ptáčata, měli čas na čtení i před budíčkem. 

Přejeme všem čtenářům hezké dospání během víkendu a nezapomeňte na dobrodružství, kamarády a zábavu, kterou knihy ukrývají.

-Rm-